Samen Hier

De afgelopen maanden leverde ik als tekstschrijver een bijdrage aan de lancering van Samen Hier! Een heel gaaf landelijk initiatief van Justice and Peace Nederland, dat sociale netwerken inzet om de integratie van nieuwkomers te versnellen.

Benieuwd naar Samen Hier? Lees hieronder het persbericht dat ik schreef voor Rotterdam en omgeving. Het is vandaag verstuurd!

Samen Hier Rotterdam | Beeld: Zidiot

Samen met vrienden klaar staan voor een nieuwkomer in Rotterdam

Rotterdammers gezocht voor nieuw initiatief Samen Hier

Rotterdam, 22 maart 2019 – Nationaal en internationaal onderzoek toont aan dat sociale netwerken van groot belang zijn bij de integratie van nieuwkomers. Samen Hier, een nieuw landelijk initiatief, koppelt daarom groepjes van 5 Nederlanders die elkaar goed kennen, zoals teamgenoten, buren of collega’s, via een algoritme aan een vluchteling of gevlucht gezin. Initiatiefnemer Justice and Peace Nederland is op zoek naar Rotterdammers die mee willen doen aan Samen Hier. Diana (35) vormt samen met haar vrienden de eerste Welkom Groep in Rotterdam.

“Het lijkt me zo heftig om helemaal opnieuw te moeten beginnen op een plek waar je de mensen en de cultuur nog niet kent,” aldus Diana. “Ik zocht al een tijdje naar een manier om dicht bij huis van betekenis te zijn voor vluchtelingen. Dus toen ik laatst via een vriend op social media las over Samen Hier, gaf ik me meteen op!”

Welkom Groep

Als Welkom Groep spreek je af dat je een jaar samen met een nieuwkomer of nieuwkomersgezin optrekt. Bijvoorbeeld om mee te denken over studie of werk, de taal te oefenen of nationale feestdagen te vieren. Diana: “We zijn allemaal druk hier in Nederland. Maar het mooie van Samen Hier is dat je met een groep bent. Zo kun je de taken verdelen. Wat we precies gaan doen komend jaar? Dat hangt af van waar de nieuwkomer behoefte aan heeft.”

Doen

De Rotterdamse uit Kralingen vervolgt: “Mijn leven is momenteel een roller coaster. Ik heb een baan als planner en coördinator, ons zoontje Nairo is nog geen twee jaar en ik ben bezig met het opzetten van mijn eigen coachingspraktijk. Toch vind ik het belangrijk om stil te staan bij het onrecht waar anderen mee te maken hebben en om daar wat aan te doen. We realiseren ons hier vaak niet wat we hebben.”

“Al die culturen dragen deze stad”

Diana is benieuwd naar de persoon of het gezin waarmee haar vriendengroep binnenkort kennismaakt. “Misschien zijn onze culturele verschillen af en toe best een uitdaging. Maar ik denk dat we vooral veel van elkaar kunnen leren. Dat lijkt me heel mooi om te ervaren.” Zelf is zij Nederlands-Balinees en haar man Elder Kaapverdiaans. “Rotterdam is net als ons gezin: heel divers. Al die culturen dragen deze stad. Laten we daarom ook nieuwkomers warm opvangen. Laat zien wie de Rotterdammers zijn.”

“Laat zien wie de Rotterdammers zijn!”

Samen Hier: beproefd recept uit Canada

“Hoe meer contact nieuwkomers hebben met de autochtone bevolking, hoe groter de kans is dat zij een baan vinden. Toch wordt sociale integratie nog te vaak gezien als een losstaand traject naast het vinden van werk,” vindt Maaike Graaff van Justice and Peace Nederland. Om de kracht van sociale netwerken slimmer in te zetten en hier meer kennis over op te doen, ontwikkelde deze mensenrechtenorganisatie Samen Hier.
In Canada blijkt al jaren dat bestaande sociale netwerken bij de integratie van vluchtelingen het verschil kunnen maken. Op basis van deze ervaring ontwierp Dr. Craig Damian Smith met zijn onderzoeksteam, verbonden aan de Universiteit van Toronto, een matchingsmethode voor Samen Hier.

Gewone mensen

Ook Marjan de Gruijter onderschrijft het belang van sociale netwerken. Zij is senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut en recent toegetreden tot de adviesraad van Samen Hier: “Bij de integratie van vluchtelingen zijn vaak allerlei professionele instanties betrokken. In al die contacten, die overigens zeer waardevol zijn, draait het om hulp. Contact met gewone mensen, daar hebben vluchtelingen behoefte aan.”

“Contact met gewone mensen, daar hebben vluchtelingen behoefte aan.”

Samen Hier Rotterdam is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met o.a. Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR). In 2019 start Samen Hier ook in Almere, Haarlem en Den Haag. Opgeven kan via www.samenhier.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *